Toekomstplan voor Sint Vitusstraat Winschoten

Dinsdag 7 december organiseerde Acantus een bijeenkomst om samen met de bewoners van de Sint Vitusstraat in Winschoten en de gemeente Oldambt de routekaart door te nemen voor de 52 woningen in de straat. Een deel van de woningen (27) is ernstig verzakt en daardoor beschadigd. De intentie is om deze 27 woningen te vervangen voor nieuwbouw. Het plan voor de andere 25 woningen is om ze te behouden en te verbeteren.

Goed en veilig wonen

 

In de zomer van 2020 heeft Acantus samen met bewoners een start gemaakt met het toekomstplan voor de straat. Om hier invulling aan te geven zijn er onderzoeken opgestart. Zowel een onderzoek naar woonwensen als een technisch onderzoek. Deze onderzoeken zijn in maart 2021 met de bewoners besproken tijdens keukentafelgesprekken.

Uit de technische onderzoeken blijkt dat 25 woningen relatief stabiel zijn. In deze blokken zijn nauwelijks hoogteverschillen en geen grote schades. Voor de andere 27 woningen geldt dat deze ernstig zijn verzakt. Roeland Weijs, manager Vastgoed bij Acantus: 'De kosten voor herstel zijn erg hoog. De huizen zullen dan niet meer verzakken, maar de ongeveer 100 jaar oude woningen blijven schade houden. Dan vinden we niet verantwoord.'

Vervangende nieuwbouw

Acantus heeft de intentie om nieuwe woningen te bouwen op de plek van de woningen die ernstig verzakt zijn. De woningen in de Sint Vitusstraat zijn door de gemeente als karakteristiek aangeduid. Een belangrijke voorwaarde is dan ook dat er karakteristiek wordt teruggebouwd. Daarnaast biedt nieuwbouw de kans om energiezuinige woningen te bouwen die toekomstbestendig zijn en voldoen aan de wensen van de bewoners die graag in de Sint Vitusstraat willen blijven wonen. Samen met bewoners en de gemeente geeft Acantus vorm aan de plannen.

Bestaande bouw

De 25 woningen die in goede staat zijn kunnen worden behouden. Deze woningen kunnen in overleg met de bewoners worden verbeterd. Denk hierbij aan dubbel glas en waar nodig cv. 

Routekaart

Tijdens de bijeenkomst is gesproken over de stappen die nu volgen. Bij alle stappen zijn er mogelijkheden voor de bewoners om mee te denken en keuzes te maken. Bijvoorbeeld qua ontwerp van de nieuwe woningen en inrichting van de straat.