Herbouw Julianaflat

Het appartementencomplex aan de Julianalaan in Veendam, dat op 19 april 2017 door een explosie werd beschadigd, wordt vanaf 8 januari 2018 herbouwd. Vijf appartementen zijn geheel gesloopt en worden opnieuw gebouwd. De overige 11 appartementen gaat Acantus vanbinnen vernieuwen.

Inmiddels zijn 11 leegstaande appartementen aan de rechterkant van het gebouw vanbinnen vernieuwd. Ook hebben de appartementen een andere indeling gekregen. De keuken is verplaatst van het midden van de woonkamer naar de kant van de galerij. Daarnaast is de douche vergroot en vernieuwd en zijn er schuifdeuren geplaatst, zodat bewoners er met een rolstoel door kunnen.

De 5 gesloopte appartementen worden opnieuw opgebouwd. De twee woningen op de hoek hadden een inpandig balkon. Deze zijn komen te vervallen. Het balkon is nu geplaatst aan de zijgevel, zodat er meer woonoppervlakte ontstaat. Aan de achterkant wordt het trappenhuis een kwartslag gedraaid om de uitgang van de binnenplaats te verbeteren.

Aan de linkerkant van het gebouw krijgen bewoners nieuwe keukens en badkamers. Hierbij kunnen zij er ook voor kiezen om een vaste kast bij de keuken én eentje bij de badkamer te betrekken. Beide om de ruimtes te vergroten.

De buitengevel en het dak van het complex worden geïsoleerd en gemoderniseerd. Naast isolatie, wordt er ook HR++-glas geplaatst en worden er 87 zonnepanelen geplaatst. De zonnepanelen wekken 22.000 kWh per jaar op, dit is voor onder meer de lift en verlichting in de gemeenschappelijke ruimten.

Tot slot wordt de buitenschil geschilderd en wordt de tuin weer netjes gemaakt. 

De woningverbetering aan de linkerkant is naar verwachting voor de kerst klaar is. En het metselwerk van de gevel aan de rechterkant ook. Daarna wordt ook de gevel van de linkerkant aangepakt, zodat beide kanten van het gebouw bij elkaar passen. De totale oplevering vindt waarschijnlijk in mei 2019 plaats.