Uitkering overlastvergoeding aan corporatiehuurders in aardbevingsgebied

Huurders die tussen 1 januari 2015 en 2 mei 2023 een woning in het aardbevingsgebied huurden die op dat moment werd versterkt of gesloopt krijgen een overlastvergoeding van 740 euro. Zij krijgen de vergoeding omdat ze mogelijk overlast hebben gehad van deze versterking of sloop/nieuwbouw. De eenmalige vergoeding komt uit maatregel 12b van Nij Begun. Om het verschil tussen eigenaren en huurders in het aardbevingsgebied gelijk te trekken heeft het kabinet deze maatregel ingevoerd. Nij Begun is de kabinetsreactie op de parlementaire enquête om Groningen herstel en perspectief te bieden. Het bedrag bestaat uit een overlastvergoeding van 710 euro en een opnamevergoeding van 30 euro. Deze huurders ontvangen dit bedrag automatisch op hun rekening. Zij hoeven hiervoor geen aanvraag in te dienen, tenzij de bewoners in de periode tussen 1 januari 2015 en 2 mei 2023 wel in het aardbevingsgebied woonden maar zijn verhuisd en niet meer bij de betreffende woningcorporatie een woning huren. In dit geval kan de vergoeding bij de NCG worden aangevraagd.

Huurders die dit betreft, ontvangen dit najaar een brief van hun woningcorporatie met meer informatie.

Veelgestelde vragen

Ik heb deze vergoeding al eerder ontvangen, maar kreeg toen een bedrag van €610. Heb ik nu met terugwerkende kracht recht op het verschil?  

Ja. Neem hiervoor contact op met de NCG.

Ik heb geen brief gekregen, want ik ben verhuisd, maar heb wel overlast ervaren. Heb ik nu recht op de vergoeding?  

U heeft recht op een vergoeding als u tussen 1 januari 2015 en 2 mei 2023 een woning in het aardbevingsgebied huurde die op dat moment werd versterkt.

Ik heb een bewindvoerder. Hoe gaat het dan?

De vergoeding wordt overgemaakt op de bankrekening waar maandelijks de huur van wordt betaald. Als het bankrekeningnummer van de bewindvoerder is, wordt het daarnaar overgemaakt. In overleg met de huurder maakt bewindvoerder de vergoeding over naar de hoofdhuurder.