Hoogste punt appartementen en woningen aan de Grundellaan Delfzijl West bereikt

‘Nieuwe woningen, klaar voor de toekomst’

Na een bouwtijd van vier maanden bereikten woningcorporatie Acantus en ontwikkelende bouwer Trebbe het hoogste punt in de bouw van 25 appartementen en 12 eengezinswoningen op de plek van de voormalige LTS aan de Grundellaan in Delfzijl West. Het hoogste punt is een van oudsher belangrijke mijlpaal in de bouw. Geheel in die traditie werd dit gevierd op de bouwplaats.

Ook was het hoogste punt de aanleiding voor een moment dat de toekomstige bewoners van de eengezinswoningen alvast een kijkje konden nemen in hun toekomstige thuis. De eerste geluiden van de bewoners waren positief. Ze keken vooral uit naar het eindresultaat en om straks in hun nieuwe thuis te kunnen wonen.

Doron Ros, projectleider bij woningcorporatie Acantus: “We zijn blij dat in deze tijden, waarin het steeds lastiger wordt om goed en deskundig personeel te krijgen, hier nog steeds volop gebouwd wordt door de medewerkers van Trebbe. Mede dankzij hen hebben de toekomstige bewoners op deze locatie straks een nieuwe woning die klaar is voor de toekomst: energiezuinig, gasloos en aardbevingsbestendig.”

Andries van Nijhuis, projectleider bij Trebbe: “Mijlpalen zijn er om even stil te staan. Vandaag sta ik stil bij het werk dat al verzet is. Het team hier op de bouwplaats spant zich iedere dag weer in, in weer en wind om een fijn thuis te realiseren. Zij bouwen hier samen aan geluk en daar ben ik trots op.”

 Van LTS naar fijne leefomgeving

De eengezinswoningen zijn verdeeld over twee rijen van zes woningen. De woningen hebben drie verdiepingen en worden uitgevoerd in twee verschillende types. Alle woningen hebben drie slaapkamers en een mogelijkheid tot een vierde slaapkamer en zijn daarmee bij uitstek geschikt voor gezinnen. De appartementen zijn verdeeld over vijf bouwlagen, het complex krijgt de naam 'Delfstate'. De appartementen zijn gelijkvloers, hebben twee slaapkamers en een balkon. Op de eerste verdieping komt een prachtige gemeenschappelijke recreatieruimte om collectiviteit en ontmoeting te stimuleren. Het ontwerp van zowel de woningen als de appartementen is gemaakt door Oving Architekten uit Groningen.

Klaar voor de toekomst

De woningen en de appartementen zijn gasloos, energiezuinig én aardbevingsbestendig, daardoor zijn ze ook allemaal toekomstbestendig. De woningen en appartementen zijn goed geïsoleerd en krijgen een warmtepomp, die kan koelen en verwarmen, in combinatie met balansventilatie. Bijzonder is dat de appartementen gerealiseerd worden met een prefab beton casco. Met inzet van een prefab casco kan Trebbe de ruwbouw met bijna 50% tijd inkorten. Andere voordelen zijn onder meer reductie van CO2-uitstoot doordat er minder logistieke bewegingen nodig zijn en het tekort in goede vakmensen wordt hiermee deels opgevangen.

Planning

Het hoogste punt luidt ook de afbouwfase is. De gevels van de woningen zijn bijna klaar, de dekvloeren worden gesmeerd en de afbouw is gestart. Ook de bouw van de appartementen vordert gestaag. Het complex is op hoogte en wordt na de zomervakantie gestart met het metselwerk en de dakbedekking. Naar verwachting start de oplevering begin volgend jaar.