Energiezuinig wonen

De komende jaren maken we bijna al onze woningen energiezuiniger. Helaas kunnen we niet alle woningen tegelijk aanpakken. Gemiddeld isoleren we 600 woningen per jaar. Daarvoor hebben we het geld en de mensen. Als uw woning aan de beurt is krijgt u van ons een brief. In deze planning ziet u welke woningen wij energiezuiniger maken tot en met 2026.

Helaas kunnen we niet al onze woningen meteen verduurzamen. Daarom kijken we wat we snel kunnen doen voor de minst energiezuinig woningen. Daarvoor maken we nu plannen. Zodra we hier meer over kunnen vertellen, leest u dat hier op onze website.

Kierteam
In de tussentijd krijgen de meeste bewoners van woningen met een E-, F-, of G-label de komende maanden bezoek van ons kierteam. Dit team dicht kieren, plaatst tochtstrippen en kijkt naar de instellingen van de cv-ketel. Ook geeft het team informatie over ventileren, de energiecoach en energiebespaarpakketten.

Vraag gratis een energiepakket aan of maak een afspraak met een energiecoach
U kunt ook zelf een gratis energiepakket aanvragen of een afspraak maken met een energiecoach. Dat kan heel eenvoudig door online een afspraak te maken of een gratis energiebespaarpakket van 50 euro aan vragen. Er zijn drie pakketten waar u uit kunt kiezen. In zo’n pakket zitten bijvoorbeeld tochtstrippen, radiatorfolie en spaarlampen. De energiecoach kijkt samen met u wat u kunt doen om te besparen. Ook dat is gratis.

Zelf energiebesparende maatregelen nemen
U mag ook zelf maatregelen nemen om energie te besparen. 

Heeft u geldzorgen? 
Neem dan altijd contact met ons op via telefoonnummer 0900 - 8400. Dan kijken we samen hoe we u kunnen helpen. Ook de gemeente waarin uw woont heeft extra geld om u te helpen bij het betalen van uw energierekening. Klik op de link van uw gemeente voor meer informatie. 

Eemsdelta
Oldambt
Pekela
Veendam
Westerwolde

Veel gevraagd over Energiezuinig wonen

Ik heb een energiebespaarpakket aangevraagd. Waar kan ik mijn pakket ophalen?

Algemeen

Bedankt voor uw aanvraag!

U heeft een energiebespaarpakket aangevraagd. Deze staat vanaf vandaag voor u klaar. Hieronder ziet u verschillende mogelijkheden per gemeente waar u uw pakket kunt ophalen. Bewoners die een pakket afhalen krijgen een automatische mail met daarin adressen waar men pakketten kunnen afhalen. Neem deze ontvangstbevestiging van de aanvraag mee naar de afhaallocatie. U kunt deze uitprinten of via uw telefoon laten zien. Daarna ontvangt u uw pakket en kunt u starten met besparen.

Woont u in de gemeente Veendam?

Er zijn 2 mogelijkheden:
1.) U kunt uw pakket afhalen bij de balie van Acantus in Veendam:
Dagen en tijden: Iedere werkdag zijn we aanwezig van 8.00 tot 12.30 uur
Adres: Aquapark 7, Veendam

2.) U kunt uw pakket afhalen bij de buurtwoning van Acantus in Veendam:
Dagen en tijden: Iedere woensdag zijn we aanwezig van 14.00 tot 16.00 uur
Adres: Vredenrustlaan 78, Veendam

Woont u in de gemeente Pekela?
U kunt uw pakket afhalen bij de buurtwoning van Acantus in Oude Pekela:
Dagen en tijden: Iedere maandag zijn we aanwezig van 10.00 tot 12.00 uur
Adres: Willem de Zwijgerlaan 2, Oude Pekela

Woont u in de gemeente Oldambt?
U kunt uw pakket afhalen bij de inlooplocatie van Acantus in Winschoten:
Dagen en tijden: iedere maandag van 15:00 tot 16:30 uur
Adres: Willem de Zwijgerlaan 95, Winschoten (Steunstee)

Woont u in de gemeente Westerwolde?
De buurtconcierge komt uw pakket thuis brengen. Hij is regelmatig in uw dorp/wijk aanwezig.

Vanaf 1 maart 2022 kunnen bewoners de pakketten zelf afhalen:

Bellingwolde: Bij de Steunstee Reidersingel 29-31 op woensdag en donderdag van 09:00 tot 11:00 uur.

Vlagtwedde: Bij de Steunstee Doctor P. Rinsemastraat 7 op woensdag en donderdag van 09:00 tot 11:00 uur.

Sellingen: Bij de Steunstee Korteweg 2D op dinsdag en dinderdag van 09:00 tot 11:00 uur.

Ter Apel: Bij de Steunstee Dr. Bekenkampstraat 37 op iedere woensdag van 10:00 tot 12:00 uur.

Woont u in de gemeente Eemsdelta?
U kunt uw pakket afhalen bij het Informatiepunt Thuis in Delfzijl in Delfzijl:
Dagen en tijden: Iedere dinsdag zijn we aanwezig van 13.00 tot 16.00 uur
Adres: Ede Staalstraat 5, Delfzijl

Mag ik een elektrische kachel of infraroodpanelen gebruiken?

Algemeen

Dat mag altijd. Kijk wel goed hoeveel energie de elektrische kachel gebruikt.  Hoe ouder de kachel is, hoe meer elektriciteit deze verbruikt.

Heb ik toestemming nodig om mijn huis energiezuiniger te maken?

Algemeen

U mag uw woning aanpassen om deze energiezuiger te maken. Voor grotere aanpassingen heeft u vaak wel onze toestemming nodig. Kijk op www.acantus.nl/zav/.  Gaat het om installaties? Dan moet een officiële installateur het werk doen. Daarom vragen we u om de factuur van de installateur die het werk heeft gedaan.

De kosten voor het aanpassen van uw huis zijn voor uw eigen rekening. Afhankelijk van de maatregelen die u neemt, krijgt u een vergoeding als u verhuist. Op onze website vindt u alle informatie over het aanvragen van een ZAV en mogelijke vergoedingen

Mag ik mijn gas afsluiten?

Algemeen

We snappen dat u dit misschien ziet als een mogelijkheid om geld te besparen. Toch mag u uw gasmeter niet laten afsluiten door Enexis. U huurt een woning met een gasaansluiting. De aansluiting hoort bij de woning. Dat betekent dat u verplicht bent een contract af te sluiten met een energieleverancier. Als u gaat verhuizen, hoort de gasaansluiting in uw huis te werken. Als dat niet zo is, brengen we de kosten voor de nieuwe aansluiting bij u in rekening. Dat zou zonde zijn.

Ik wil niet wachten op het energiezuiniger maken van mijn woning. Wat kan ik doen?

Algemeen

In deze planning kunt u zien welke woningen wij energiezuiniger maken tot en met 2026.

Wilt u daar niet op wachten? Dan kunt u kijken of u voor een andere woning in aanmerking komt die energiezuiniger is. Hiervoor heeft een inschrijving woningzoekende bij Acantus of een andere corporatie nodig. Op onze website kunt u zien wat de woning aan huur kost en wat de gemiddelde energiekosten zijn. Zo kunt u een goede keuze maken.

Ook mag u zelf maatregelen nemen om energie te besparen. Hiervoor heeft u soms onze toestemming nodig. 

Kan ik de temperatuur van mijn cv-ketel omlaag zetten naar 60-graden?

Algemeen

In de media heeft u misschien gehoord over het verlagen van de watertemperatuur van uw ketel naar 60 graden. Dit klinkt als een gemakkelijke besparing, maar dat is niet altijd zo.

Alle ketels in de huizen van Acantus zijn slimme ketels. Dat betekent dat de thermostaat en de ketel samen uw huis optimaal verwarmen. Het is lastig in te schatten of u echt bespaart als u uw ketel op 60 graden zet. Als u uw thermostaat één of twee graden lager zet, bespaart u in ieder geval.

Voor huizen met een lager energielabel (DEFG) raden we het verlagen naar 60 graden in ieder geval af. Met deze lage temperatuur, slaat uw ketel niet meer af en kost het u waarschijnlijk meer gas om de woning te verwarmen.

Bij een lage temperatuur duurt het langer voordat uw woning warm is. Zet ’s nachts de thermostaat daarom niet te laag. Anders kost het overdag mogelijk juist meer energie om uw huis weer warm te krijgen.

De temperatuur van de ketel aanpassen vraagt kennis van de installatie. Het aanpassen van de temperatuur is dan ook iets dat wij over laten aan onze vakmensen. Als u wil weten of het verlagen van de watertemperatuur van uw ketel ook een besparing oplevert dan kunt u dit overleggen met onze vakmensen tijdens het tweejaarlijkse onderhoud. We komen tussentijds niet eerder langs dan de geplande onderhoudsronde. 

Ik heb veel last van tocht in mijn woning, kan Acantus hier iets aan doen?

Algemeen

Dat kan, maak hiervoor een afspraak met ons. We komen graag bij u langs om bijvoorbeeld tochtstrippen te plaatsen en kieren te dichten. U kunt online een afspraak maken of ons bellen op 0900-8400. Als u in huis woont met een energielabel D, E, F, of G dan komt ons kierteam de komende periode bij u langs. Hierover krijgt u een brief.

Mag ik mijn keuken aanpassen om elektrisch te koken?

Algemeen

Dat mag, als u een officiële installateur het werk laat doen. Na uitvoering werkzaamheden moet er een keuringsrapport naar Acantus gestuurd worden. Elektrisch koken is een investering. Er is een extra groep nodig in uw meterkast en er moeten elektriciteitskabels getrokken worden naar uw keuken. Ook heeft u een nieuwe kookplaat en pannen nodig. Hou er rekening mee dat dit veel geld kan kosten. We raden u daarom aan om van te voren onderzoek te doen naar de kosten en eventueel een offerte op te vragen.

De gemaakte kosten heeft u niet zomaar terugverdiend. Weeg daarom goed af of dit voor u het moment is om deze investering te doen.


 

Hoe vraag ik een energiebespaarpakket en/ of gesprek met een energiecoach aan?

Algemeen

Dat kan heel eenvoudig door online een afspraak te maken of een gratis energiebespaarpakket van 50 euro aan te vragen. Er zijn drie pakketten waar u uit kunt kiezen. In zo’n pakket zitten bijvoorbeeld tochtstrippen, radiatorfolie en spaarlampen. De energiecoach kijkt samen met u wat u kunt doen om te besparen. Ook dat is gratis.