Uw woning heeft zonnepanelen. Wat moet u weten?

Wij vinden duurzaamheid belangrijk. We gaan voor oplossingen die voor onze bewoners een besparing op de woonlasten betekenen. Uw woning heeft zonnepanelen, waardoor u direct kan besparen op uw energieverbruik en -kosten. 

Voordelen zonnepalen
De zon is een schone, gratis energiebron die niet 'op' raakt. Door het daglicht dat op een zonnepaneel schijnt, wordt elektriciteit opgewekt. Met zonnepanelen op uw dak kunt u op een milieuvriendelijke en voordelige manier uw eigen stroom opwekken. Dat is goed voor het milieu en voor uw eigen portemonnee. Wat zijn de voordelen:

  • Uw elektriciteitsrekening is relatief laag.
  • U maakt uzelf voor de komende 25-30 jaar minder kwetsbaar voor verhogingen van de energieprijs.
  • U levert een bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Dat is goed voor het milieu.   

Hoe werken zonnepanelen en het 'terugleveren'?

  1. Zonnepanelen zetten (zon)licht om in stroom. Ze beginnen stroom te produceren zodra het licht wordt. Dus ook op bewolkte dagen. Op zonnige dagen wekken ze wel meer stroom op.
  2. De zonnestroom wordt direct gebruikt in uw woning. Produceren de zonnepanelen meer stroom dan op dat moment nodig is, dan wordt het overschot aan het elektriciteitsnet geleverd. De stroom die u in het donker ('s avonds en 's nachts) verbruikt, neemt u gewoon weer af van het net. Zo werkt het net als een soort accu.
  3. Het energiebedrijf verrekent de teruggeleverde stroom met uw energierekening (incl. BTW en energiebelasting). U krijgt voor uw eigen stroom dezelfde prijs als de stroom die u afneemt. Dat wordt salderen genoemd.

Brochure

Heeft uw woning zonnepanelen? Dan leest u o.a. in deze Folder: Uw woning heeft zonnepanelen hoe de omvormer werkt. Dit apparaat zet de stroom van de zonnepanelen om, zodat de stroom te gebruiken is voor het elektriciteitsnet.

Veel gevraagd over Uw woning heeft zonnepanelen. Wat moet u weten?

Mijn buren hebben wel zonnepanelen en ik niet, kan ik ook zonnepanelen krijgen?

Algemeen

Zonnepanelen worden vanuit een renovatie- en verduurzamingsproject geplaatst. 

Individueel aanbod

Op dit moment is het voor 2023 niet mogelijk om een individuele aanvraag voor zonnepanelen in te dienen. 

Wat betekenen zonnepanelen voor mijn huurtoeslag?

Algemeen

De huurverhoging als gevolg van de plaatsing van zonnepanelen, komt ook in aanmerking voor huurtoeslag. Uw voordeel is daarmee nog groter.

Op de website van de Belastingdienst kunt u uw huurtoeslag berekenen.

Hoe werken zonnepanelen en het terug leveren?

Algemeen

  • Zonnepanelen zetten (zon)licht om in stroom. Ze beginnen stroom te produceren zodra het licht wordt. Dus ook op bewolkte dagen. Op zonnige dagen wekken ze wel meer stroom op.
  • De zonnestroom wordt direct gebruikt in de woning. Produceren de zonnepanelen meer stroom dan op dat moment nodig is, dan wordt het overschot aan het elektriciteitsnet geleverd. De stroom die in het donker ('s avonds en 's nachts) wordt verbruikt, wordt weer van het net afgenomen. Zo werkt het net als een soort accu.
  • Het energiebedrijf verrekent de teruggeleverde stroom met de energierekening (incl. BTW en energiebelasting). Zo krijgt de huurder voor eigen stroom dezelfde prijs als de stroom die afgenomen wordt. Dat wordt salderen genoemd.
  • De stroom die je hebt opgewekt, wordt eerst van je totaalverbruik afgetrokken bij de eindafrekening. Dat wat overblijft wordt eerst verrekend met het energieplafond.
  • Lever je meer stroom terug dan dat je verbruikt, dat krijg je voor het teruggeleverde stroom een lagere prijs, dit is de prijs die je met je energieleverancier afspreekt (terugleververgoeding)

Bij wie meld ik een storing aan de zonnepanelen?

Algemeen

Heeft u een storing aan uw zonnepanelen?

Huurder is primair zelf verantwoordelijk te controleren of de installatie in bedrijf is. Verrekenen van eventuele gemiste opbrengsten worden niet vergoed door verhuurder. Huurder kan zelf periodiek een controle in de meterkast uitvoeren:

1.    Dinrail kWh-meter Rood lampje licht op is controle installatie wekt op. (1x per opgewekte watt - aantal Pulsen 1000-Imp/kWh)

2.    Oplopende meterstand – is bewijs zonnepanelen leveren, functioneren.

3.    Huurder kan eventueel de standen zelf bijhouden

4.    (Optioneel, voor eigen rekening huurder, is door huurder zelf uitgebreid te monitoren met bijvoorbeeld Youless)

Echter, blijft de storing terugkomen, dien een verzoek in via Reparatie melden of neem contact op met ons Klant Contact Centrum via 0900 - 8400.

Hoeveel stroom wekken de zonnepanelen op?

Algemeen

De opbrengst van een zonnepaneleninstallatie is afhankelijk van het aantal panelen en het vermogen van de panelen.

Bij zonnepaneleninstallaties die vanaf september 2021 zijn aangebracht is op een sticker in de meterkast het maximale vermogen vermeld van de installatie. Het maximale vermogen zal nooit gehaald worden omdat dit uitgaat van optimale omstandigheden, hierdoor wordt altijd een correctiefactor toegepast van 85%. De huurder dient voor de verwachte opbrengst het maximale vermogen x 0,85% te vermenigvuldigen. Zie voorbeeld A5 sticker in de bijlage.

Een aantal rekenvoorbeelden:

Een installatie van 8 zonnepanelen (vermogen 250 WattPiek per paneel) levert, afhankelijk van de hoeveelheid zonne-uren het volgende op: 8 panelen x 250 Wp = 2.000 Wp maximaal vermogen installatie = 2.000 Wp x correctiefactor 0,85% //// Voor de huurder resulteert dit in een verwachte opbrengst van 1.700 kWh per jaar.
Een installatie van 8 zonnepanelen (vermogen 330 WattPiek per paneel) levert, afhankelijk van de hoeveelheid zonne-uren het volgende op: 8 panelen x 3300 Wp = 2.640 Wp maximaal vermogen installatie = 2.640 Wp x correctiefactor 0,85% //// Voor de huurder resulteert dit in een verwachte opbrengst van 2.250 kWh per jaar

Zonnepanelen doorgeven Enexis

Algemeen

Wanneer u een brief ontvangt van Enexis om een formulier in te vullen over de zonnepanelen zoals, vermogen per paneel, vermogen alle panelen, vermogen omvormer, datum ingebruikname e.d. Dit is niet nodig. Het installatiebedrijf doet dit en stuurt dit op naar Enexis.

De brieven die door Enexis verstuurd worden zijn overbodig, helaas krijgt Enexis deze brieven niet uit hun systeem.

Ik wil zonnepanelen op mijn woning, hoe regel ik dat?

Algemeen

Zonnepanelen worden vanuit een renovatie- en verduurzamingsproject geplaatst. 

Individueel aanbod

Individueel aanbod is momenteel voor 2023 niet meer mogelijk.

    Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

    Algemeen

    U mag zelf geen zonnepanelen plaatsen. Zonnepanelen worden bij voorkeur vanuit een renovatie- en verduurzamingsproject geplaatst. 

    Individueel aanbod

    Op dit moment is het voor 2023 niet mogelijk om een individuele aanvraag voor zonnepanelen in te dienen. 

      Kan Acantus ook aanpassingen voor huurders uitvoeren (geriefsverbeteringen)?

      Algemeen

      Ja, Acantus voert de volgende aanpassingen op verzoek van huurders uit:

      ·        Cv-installatie aanbrengen

      -        Enkel glas vervangen door HR++ glas (de woning heeft een EFG-label)

      ·        Zonnepanelen plaatsen (Individueel aanbod - Op dit moment is het voor 2023 niet mogelijk om een individuele aanvraag voor zonnepanelen in te dienen)

       Hiervoor wordt wel een huurverhoging in rekening gebracht bij de huurder. Met uitzondering van HR++ glas. Zie hiervoor: Dubbel glas aanvragen

      Wat gebeurt er als er schaduw op een paneel valt?

      Algemeen

      Zonnepanelen zijn in serie geschakeld net als bijvoorbeeld kerstboomverlichting. Als een lampje kapot is dan doet de hele string het niet. Zo werkt het ook met zonnepanelen. Als een van de zonnepanelen minder oplevert doordat deze in de schaduw ligt, beinvloedt dat de prestaties van het hele systeem. Daarom is het belangrijk om een systeem op maat te maken voor de woning. Ook is van belang goed in te schatten welke schaduwvorming er nu is, en hoe dit beeld in de toekomst is (nieuwe flat, groeiende bomen).

      Loopt de opbrengst terug na een aantal jaren?

      Algemeen

      Gemiddeld lopen de prestaties van de panelen 0,5% per jaar terug. Dus na tien jaar resteert 95% van de opbrengsten en na 20 jaar 90%.

      Kan mijn voorschotbedrag direct omlaag?

      Algemeen

      Op dit moment betaalt u een voorschot per maand aan uw energieleverancier. Dit voorschotbedrag gaat niet automatisch omlaag. Samen met uw energiebedrijf kunt u uw maandelijkse voorschot verlagen. Bij de grote energiebedrijven (Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Oxxio) kunt u dit zelf regelen via uw online dossier (via de website beschikbaar) of u kunt telefonisch contact opnemen. Wij adviseren u om altijd contact op te nemen met uw energieleverancier over het verlagen van uw maandelijkse voorschotbedrag.

      Het energiebedrijf is overigens niet verplicht het voorschot om laag te brengen. In het slechtste geval, merkt u dus pas bij de jaarafrekening het effect van de zonnepanelen. U krijgt dan een lagere nota (als u niet veel meer elektra of gas bent gaan verbruiken) en het voorschotbedrag wordt aangepast.

      Moet ik de zonnepanelen verzekeren?

      Algemeen

      Nee, dat is niet nodig. Acantus heeft de panelen meegenomen in de opstalverzekering van de hele woning.

      Is zonne-energie veilig?

      Algemeen

      Alle producten zijn gecertificeerd, ook op het gebied van veiligheid. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat.

      Gaat mijn dak lekken na het plaatsen van zonnepanelen?

      Algemeen

      De zonnepanelen zijn op het dak bevestigd. Hierbij is niets veranderd aan de dakbedekking, er is slechts een kleine opening in het dak gemaakt voor de bekabeling. Uiteraard is deze dakdoorvoer wind- en waterdicht afgesloten en gaat uw dak niet lekken.

      Kunnen er onderdelen in de brand vliegen?

      Algemeen

      De omvormer is een elektrisch apparaat en kan in principe net als andere elektrische apparatuur in brand vliegen, al is de kans zeer klein. Brandweerlieden worden getraind in het blussen van zonnepanelen. Zij nemen voldoende afstand, zorgen dat beide draden niet in de hand genomen worden. Daarnaast dient elke installatie in Nederland met een werkschakelaar spanningsvrij gemaakt te kunnen worden.

      De zonnepanelen app werkt niet meer wat kan ik doen?

      Algemeen

      De fabrikant van de Omnik Omniksol omvormer is failliet. Hierdoor kunt u vanaf 22 april 2021 geen gegevens meer uitlezen via de app en het portaal van Omnik. Het bedrijf Solarman heeft de service overgenomen.

      U kunt de opbrengst uitlezen door naar de website te gaan of de app te downloaden

      • Via internet: home.solarmanpv.com
      • Via app Adnroid/Apple: SolarMan Smart app

      Inloggen doet u met uw huidige gebruikersnaam en wachtwoord.

      De eerste 3 maanden kunt u gratis gebruik maken van de app en het portaal; hierna betaalt u €6,- per jaar. Zover nu bekend blijft er ook een gratis basisversie beschikbaar.
      Voor vragen over het portaal of de app kunt u contact opnemen met: Solarman: customerservice@solarmanpv.com

      Wanneer vindt het onderhoud en de reiniging van de zonnepanelen plaats?

      Algemeen

      Onderhoud
      Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee en is er nauwelijks tussentijds onderhoud nodig. In de omvormer zit wel elektronica. De omvormer gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Is er een defect? Dien een verzoek in via  Reparatie melden of neem contact op met ons Klant Contact Centrum via 0900 - 8400.

      Reinigen
      Acantus reinigt de zonnepanelen niet. Op de panelen zit een coating: een beschermende laag die er voor zorgt dat vuiligheid met een regenbui weer schoonspoelt. Tijdelijk wat viezigheid op de panelen heeft minimaal effect op de opbrengst.
      Om te voorkomen dat de coating wordt aangetast verzoeken wij om de zonnepanelen niet zelf te (laten) reinigen.

      Het laten schoonmaken van zonnepanelen is normaal gesproken niet zo rendabel omdat de kosten vaak niet opwegen tegen de hogere opbrengst.
      Met andere woorden: het verlies in kWh weegt niet op tegen de schoonmaakkosten. Een goeie regenbui (met kalkvrij water) maakt de panelen weer zand en stofvrij.

      Maken de omvormers geluid?

      Algemeen

      In de omvormer zit een ventilator die geluid maakt bij het koelen. De omvormer werkt alleen overdag, u heeft hier ’s nachts geen geluidsoverlast van. Acantus kiest voor een zo stil mogelijke omvormer.

      Waaruit bestaat een zonnestroomsysteem?

      Algemeen

      Een zonnestroomsysteem bestaat een of meer zonnepanelen op het dak van een woning, een omvormer, bekabeling (van de zonnepanelen naar de omvormer en van de omvormer naar de elektriciteitsmeter) en een vrije groep in de meterkast voor de aansluiting van de zonnepanelen, voor de verbinding en teruglevering naar het elektriciteitsnet.

      zonnestroomsysteem