Uw woning heeft zonnepanelen. Wat moet u weten?

Wij vinden duurzaamheid belangrijk. We gaan voor oplossingen die voor onze bewoners een besparing op de woonlasten betekenen. Uw woning heeft zonnepanelen, waardoor u direct kan besparen op uw energieverbruik en -kosten. 

Voordelen zonnepalen
De zon is een schone, gratis energiebron die niet 'op' raakt. Door het daglicht dat op een zonnepaneel schijnt, wordt elektriciteit opgewekt. Met zonnepanelen op uw dak kunt u op een milieuvriendelijke en voordelige manier uw eigen stroom opwekken. Dat is goed voor het milieu en voor uw eigen portemonnee. Wat zijn de voordelen:

  • Uw elektriciteitsrekening is relatief laag.
  • U maakt uzelf voor de komende 25-30 jaar minder kwetsbaar voor verhogingen van de energieprijs.
  • U levert een bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Dat is goed voor het milieu.   

Hoe werken zonnepanelen en het 'terugleveren'?

  1. Zonnepanelen zetten (zon)licht om in stroom. Ze beginnen stroom te produceren zodra het licht wordt. Dus ook op bewolkte dagen. Op zonnige dagen wekken ze wel meer stroom op.
  2. De zonnestroom wordt direct gebruikt in uw woning. Produceren de zonnepanelen meer stroom dan op dat moment nodig is, dan wordt het overschot aan het elektriciteitsnet geleverd. De stroom die u in het donker ('s avonds en 's nachts) verbruikt, neemt u gewoon weer af van het net. Zo werkt het net als een soort accu.
  3. Het energiebedrijf verrekent de teruggeleverde stroom met uw energierekening (incl. BTW en energiebelasting). U krijgt voor uw eigen stroom dezelfde prijs als de stroom die u afneemt. Dat wordt salderen genoemd.

Brochure

Heeft uw woning zonnepanelen? Dan leest u o.a. in deze brochure hoe de omvormer werkt. Dit apparaat zet de stroom van de zonnepanelen om, zodat de stroom te gebruiken is voor het elektriciteitsnet.

Veel gevraagd over Uw woning heeft zonnepanelen. Wat moet u weten?

Waaruit bestaat een zonnestroomsysteem?

Een zonnestroomsysteem bestaat een of meer zonnepanelen op het dak van een woning, een omvormer, bekabeling (van de zonnepanelen naar de omvormer en van de omvormer naar de elektriciteitsmeter) en een vrije groep in de meterkast voor de aansluiting van de zonnepanelen, voor de verbinding en teruglevering naar het elektriciteitsnet.

zonnestroomsysteem

Wat gebeurt er als er schaduw op een paneel valt?

Zonnepanelen zijn in serie geschakeld net als bijvoorbeeld kerstboomverlichting. Als een lampje kapot is dan doet de hele string het niet. Zo werkt het ook met zonnepanelen. Als een van de zonnepanelen minder oplevert doordat deze in de schaduw ligt, beinvloedt dat de prestaties van het hele systeem. Daarom is het belangrijk om een systeem op maat te maken voor de woning. Ook is van belang goed in te schatten welke schaduwvorming er nu is, en hoe dit beeld in de toekomst is (nieuwe flat, groeiende bomen).

Krijg ik uitleg over de werking van de verbruiksmeter?

Via onderstaande link kunt u zien welke electriciteitsmeter door Enexis bij u is geplaatst en hoe u deze kunt uitlezen.

Handleiding Slimme meter uitlezen

Hoe werken zonnepanelen en het terugleveren?

  • Zonnepanelen zetten (zon)licht om in stroom. Ze beginnen stroom te produceren zodra het licht wordt. Dus ook op bewolkte dagen. Op zonnige dagen wekken ze wel meer stroom op.
  • De zonnestroom wordt direct gebruikt in de woning. Produceren de zonnepanelen meer stroom dan op dat moment nodig is, dan wordt het overschot aan het elektriciteitsnet geleverd. De stroom die in het donker ('s avonds en 's nachts) wordt verbruikt, wordt weer van het net afgenomen. Zo werkt het net als een soort accu.
  • Het energiebedrijf verrekent de terug geleverde stroom met de energierekening (incl. BTW en energiebelasting). Zo krijgt de bewoner voor eigen stroom dezelfde prijs als de stroom die afgenomen wordt. Dat wordt salderen genoemd.

Hoeveel stroom wekken de zonnepanelen op?

De opbrengt van een installatie met acht zonnepanelen levert afhankelijk van de hoeveelheid zonne-uren ongeveer 1700 kWh op.

Loopt de opbrengst terug na een aantal jaren?

Gemiddeld lopen de prestaties van de panelen 0,5% per jaar terug. Dus na tien jaar resteert 95% van de opbrengsten en na 20 jaar 90%.

Kan mijn voorschotsbedrag direct omlaag?

Op dit moment betaalt u een voorschot per maand aan uw energieleverancier. Dit voorschotbedrag gaat niet automatisch omlaag. Samen met uw energiebedrijf kunt u uw maandelijkse voorschot verlagen. Bij de grote energiebedrijven (Nuon, Eneco, Essent, Greenchoice, Oxxio) kunt u dit zelf regelen via uw online dossier (via de website beschikbaar) of u kunt telefonisch contact opnemen. Wij adviseren u om altijd contact op te nemen met uw energieleverancier over het verlagen van uw maandelijkse voorschotbedrag.

Het energiebedrijf is overigens niet verplicht het voorschot om laag te brengen. In het slechtste geval, merkt u dus pas bij de jaarafrekening (rond maart) het effect van de zonnepanelen. U krijgt dan een lagere nota (als u niet veel meer elektra of gas bent gaan verbruiken) en het voorschotbedrag wordt aangepast.

 

Wat betekenen zonnepanelen voor mijn huurtoeslag?

De huurverhoging als gevolg van de plaatsing van zonnepanelen, komt ook in aanmerking voor huurtoeslag. Uw voordeel is daarmee nog groter.

Hoe weet ik dat de zonnepanelen zo goed mogelijk werken?

Op de omvormer* zit een display waarop u de prestaties van de omvormer kunt aflezen. U ziet onder andere hoeveel de panelen vandaag hebben opgebracht, en hoeveel de panelen hebben opgebracht sinds het moment van plaatsing. Door regelmatig de stand te controleren, kunt u de opbrengst in kaart brengen. Twijfelt u over de opbrengsten? Dan kunt u de verhuurder daarop vragen actie te nemen, zoals ook bij andere installaties in uw woning. Verhuurders sluiten vaak een servicecontract af met de leverancier die de panelen plaatst.

* Wat is een omvormer?
Dit apparaat is in uw woning geplaatst. Het zet de stroom van de zonnepanelen dusdanig om dat de stroom te gebruiken is voor het elektriciteitsnet. De omvormer registreert ook de opbrengst.

Hoe lang gaat de installatie mee en moeten de onderdelen worden vervangen?

Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee en is er nauwelijks tussentijds onderhoud nodig. De kwaliteit van de zonnecellen in de panelen neemt nog steeds toe en daarmee uiteraard ook de levensduur. In de omvormer zit wel meer elektronica, zoals bij uw tv. De omvormer gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Wij zorgen voor het vervangen of repareren van de omvormer, nadat u dit bij ons via een reparatieverzoek hebt gemeld.

Moet ik schoonmaken of ander onderhoud plegen?

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en hebben geen tussentijds onderhoud nodig. Voor een goede werking moeten de panelen schoon zijn. U bent zelf verantwoordelijk voor de schoonmaak van de panelen. Schuin geplaatste panelen spoelen vanzelf schoon, bij een regenbui.

Moet ik de panelen verzekeren?

Nee, wij hebben de panelen meegenomen in de opstalverzekering van de hele woning.

Wie bel ik bij een storing?

Heeft u een storing aan uw zonnepanelen, dan kunt u ons bellen via 0900 - 8400.

Gaat mijn dak lekken?

De zonnepanelen zijn op het dak bevestigd. Hierbij is niets veranderd aan de dakbedekking, er is slechts een kleine opening in het dak gemaakt voor de bekabeling. Uiteraard is deze dakdoorvoer wind- en waterdicht afgesloten en gaat uw dak niet lekken.

Kunnen er onderdelen in de brand vliegen?

De omvormer is een elektrisch apparaat en kan in principe net als andere elektrische apparatuur in brand vliegen, al is de kans zeer klein. Brandweerlieden worden getraind in het blussen van zonnepanelen. Zij nemen voldoende afstand, zorgen dat beide draden niet in de hand genomen worden. Daarnaast dient elke installatie in Nederland met een werkschakelaar spanningsvrij gemaakt te kunnen worden.