Uw woning heeft zonnepanelen. Wat moet u weten?

Wij vinden duurzaamheid belangrijk. We gaan voor oplossingen die voor onze bewoners een besparing op de woonlasten betekenen. Uw woning heeft zonnepanelen, waardoor u direct kan besparen op uw energieverbruik en -kosten. 

Voordelen zonnepalen
De zon is een schone, gratis energiebron die niet 'op' raakt. Door het daglicht dat op een zonnepaneel schijnt, wordt elektriciteit opgewekt. Met zonnepanelen op uw dak kunt u op een milieuvriendelijke en voordelige manier uw eigen stroom opwekken. Dat is goed voor het milieu en voor uw eigen portemonnee. Wat zijn de voordelen:

  • Uw elektriciteitsrekening is relatief laag.
  • U maakt uzelf voor de komende 25-30 jaar minder kwetsbaar voor verhogingen van de energieprijs.
  • U levert een bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Dat is goed voor het milieu.   

Hoe werken zonnepanelen en het 'terugleveren'?

  1. Zonnepanelen zetten (zon)licht om in stroom. Ze beginnen stroom te produceren zodra het licht wordt. Dus ook op bewolkte dagen. Op zonnige dagen wekken ze wel meer stroom op.
  2. De zonnestroom wordt direct gebruikt in uw woning. Produceren de zonnepanelen meer stroom dan op dat moment nodig is, dan wordt het overschot aan het elektriciteitsnet geleverd. De stroom die u in het donker ('s avonds en 's nachts) verbruikt, neemt u gewoon weer af van het net. Zo werkt het net als een soort accu.
  3. Het energiebedrijf verrekent de teruggeleverde stroom met uw energierekening (incl. BTW en energiebelasting). U krijgt voor uw eigen stroom dezelfde prijs als de stroom die u afneemt. Dat wordt salderen genoemd.

Brochure

Heeft uw woning zonnepanelen? Dan leest u o.a. in deze Folder: Uw woning heeft zonnepanelen hoe de omvormer werkt. Dit apparaat zet de stroom van de zonnepanelen om, zodat de stroom te gebruiken is voor het elektriciteitsnet.

Veel gevraagd over Uw woning heeft zonnepanelen. Wat moet u weten?

Maken de omvormers geluid?

In de omvormer zit een ventilator die geluid maakt bij het koelen. De omvormer werkt alleen overdag, u heeft hier ’s nachts geen geluidsoverlast van. Acantus kiest voor een zo stil mogelijke omvormer.

Is zonne-energie veilig?

Alle producten zijn gecertificeerd, ook op het gebied van veiligheid. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat.

Kunnen er onderdelen in de brand vliegen?

De omvormer is een elektrisch apparaat en kan in principe net als andere elektrische apparatuur in brand vliegen, al is de kans zeer klein. Brandweerlieden worden getraind in het blussen van zonnepanelen. Zij nemen voldoende afstand, zorgen dat beide draden niet in de hand genomen worden. Daarnaast dient elke installatie in Nederland met een werkschakelaar spanningsvrij gemaakt te kunnen worden.

Gaat mijn dak lekken?

De zonnepanelen zijn op het dak bevestigd. Hierbij is niets veranderd aan de dakbedekking, er is slechts een kleine opening in het dak gemaakt voor de bekabeling. Uiteraard is deze dakdoorvoer wind- en waterdicht afgesloten en gaat uw dak niet lekken.

Bij wie meld ik een storing aan de zonnepanelen?

Heeft u een storing aan uw zonnepanelen, dien een verzoek in via Reparatie melden of neem contact op met ons Klant Contact Centrum via 0900 - 8400.

Moet ik de zonnepanelen verzekeren?

Nee, dat is niet nodig. Acantus heeft de panelen meegenomen in de opstalverzekering van de hele woning.

Hoe weet ik dat de zonnepanelen zo goed mogelijk werken?

Door te controleren of de standen van de teruglevering oplopen kunt u ook de werking van de zonnepanelen controleren. In de Folder: Uw woning heeft zonnepanelen leest u hierover meer.

Met de Handleiding Slimme meter uitlezen kunt u zien welke electriciteitsmeter door Enexis bij u is geplaats en hoe u deze kunt uitlezen.

Wat betekenen zonnepanelen voor mijn huurtoeslag?

De huurverhoging als gevolg van de plaatsing van zonnepanelen, komt ook in aanmerking voor huurtoeslag. Uw voordeel is daarmee nog groter.

Op de website van de Belastingdienst kunt u uw huurtoeslag berekenen.

Kan mijn voorschotbedrag direct omlaag?

Op dit moment betaalt u een voorschot per maand aan uw energieleverancier. Dit voorschotbedrag gaat niet automatisch omlaag. Samen met uw energiebedrijf kunt u uw maandelijkse voorschot verlagen. Bij de grote energiebedrijven (Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Oxxio) kunt u dit zelf regelen via uw online dossier (via de website beschikbaar) of u kunt telefonisch contact opnemen. Wij adviseren u om altijd contact op te nemen met uw energieleverancier over het verlagen van uw maandelijkse voorschotbedrag.

Het energiebedrijf is overigens niet verplicht het voorschot om laag te brengen. In het slechtste geval, merkt u dus pas bij de jaarafrekening het effect van de zonnepanelen. U krijgt dan een lagere nota (als u niet veel meer elektra of gas bent gaan verbruiken) en het voorschotbedrag wordt aangepast.

Loopt de opbrengst terug na een aantal jaren?

Gemiddeld lopen de prestaties van de panelen 0,5% per jaar terug. Dus na tien jaar resteert 95% van de opbrengsten en na 20 jaar 90%.

Hoeveel stroom wekken de zonnepanelen op?

De opbrengt van een installatie met acht zonnepanelen met elk een vermogen van 250 Wattpiek levert, afhankelijk van de hoeveelheid zonne-uren, ongeveer 1700 kWh op.

Hoe werken zonnepanelen en het terugleveren?

  • Zonnepanelen zetten (zon)licht om in stroom. Ze beginnen stroom te produceren zodra het licht wordt. Dus ook op bewolkte dagen. Op zonnige dagen wekken ze wel meer stroom op.
  • De zonnestroom wordt direct gebruikt in de woning. Produceren de zonnepanelen meer stroom dan op dat moment nodig is, dan wordt het overschot aan het elektriciteitsnet geleverd. De stroom die in het donker ('s avonds en 's nachts) wordt verbruikt, wordt weer van het net afgenomen. Zo werkt het net als een soort accu.
  • Het energiebedrijf verrekent de teruggeleverde stroom met de energierekening (incl. BTW en energiebelasting). Zo krijgt de huurder voor eigen stroom dezelfde prijs als de stroom die afgenomen wordt. Dat wordt salderen genoemd.

Wat gebeurt er als er schaduw op een paneel valt?

Zonnepanelen zijn in serie geschakeld net als bijvoorbeeld kerstboomverlichting. Als een lampje kapot is dan doet de hele string het niet. Zo werkt het ook met zonnepanelen. Als een van de zonnepanelen minder oplevert doordat deze in de schaduw ligt, beinvloedt dat de prestaties van het hele systeem. Daarom is het belangrijk om een systeem op maat te maken voor de woning. Ook is van belang goed in te schatten welke schaduwvorming er nu is, en hoe dit beeld in de toekomst is (nieuwe flat, groeiende bomen).

Waaruit bestaat een zonnestroomsysteem?

Een zonnestroomsysteem bestaat een of meer zonnepanelen op het dak van een woning, een omvormer, bekabeling (van de zonnepanelen naar de omvormer en van de omvormer naar de elektriciteitsmeter) en een vrije groep in de meterkast voor de aansluiting van de zonnepanelen, voor de verbinding en teruglevering naar het elektriciteitsnet.

zonnestroomsysteem

Wanneer vindt het onderhoud en de reiniging van de zonnepanelen plaats?

Onderhoud
Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee en is er nauwelijks tussentijds onderhoud nodig. In de omvormer zit wel elektronica. De omvormer gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Is er een defect? Dien een verzoek in via  Reparatie melden of neem contact op met ons Klant Contact Centrum via 0900 - 8400.

Reinigen
Acantus reinigt de zonnepanelen niet. Op de panelen zit een coating: een beschermende laag die er voor zorgt dat vuiligheid met een regenbui weer schoonspoelt. Tijdelijk wat viezigheid op de panelen heeft minimaal effect op de opbrengst.
Om te voorkomen dat de coating wordt aangetast verzoeken wij om de zonnepanelen niet zelf te (laten) reinigen.