Uw woning heeft zonnepanelen. Wat moet u weten?

Wij vinden duurzaamheid belangrijk. We gaan voor oplossingen die voor onze bewoners een besparing op de woonlasten betekenen. Uw woning heeft zonnepanelen, waardoor u direct kan besparen op uw energieverbruik en -kosten. 

Voordelen zonnepalen
De zon is een schone, gratis energiebron die niet 'op' raakt. Door het daglicht dat op een zonnepaneel schijnt, wordt elektriciteit opgewekt. Met zonnepanelen op uw dak kunt u op een milieuvriendelijke en voordelige manier uw eigen stroom opwekken. Dat is goed voor het milieu en voor uw eigen portemonnee. Wat zijn de voordelen:

  • Uw elektriciteitsrekening is relatief laag.
  • U maakt uzelf voor de komende 25-30 jaar minder kwetsbaar voor verhogingen van de energieprijs.
  • U levert een bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Dat is goed voor het milieu.   

Hoe werken zonnepanelen en het 'terugleveren'?

  1. Zonnepanelen zetten (zon)licht om in stroom. Ze beginnen stroom te produceren zodra het licht wordt. Dus ook op bewolkte dagen. Op zonnige dagen wekken ze wel meer stroom op.
  2. De zonnestroom wordt direct gebruikt in uw woning. Produceren de zonnepanelen meer stroom dan op dat moment nodig is, dan wordt het overschot aan het elektriciteitsnet geleverd. De stroom die u in het donker ('s avonds en 's nachts) verbruikt, neemt u gewoon weer af van het net. Zo werkt het net als een soort accu.
  3. Het energiebedrijf verrekent de teruggeleverde stroom met uw energierekening (incl. BTW en energiebelasting). U krijgt voor uw eigen stroom dezelfde prijs als de stroom die u afneemt. Dat wordt salderen genoemd.

Brochure

Heeft uw woning zonnepanelen? Dan leest u o.a. in deze Folder: Uw woning heeft zonnepanelen hoe de omvormer werkt. Dit apparaat zet de stroom van de zonnepanelen om, zodat de stroom te gebruiken is voor het elektriciteitsnet.

Veel gevraagd over Uw woning heeft zonnepanelen. Wat moet u weten?

Wat gebeurt er als er schaduw op een paneel valt?

Algemeen

Zonnepanelen zijn in serie geschakeld net als bijvoorbeeld kerstboomverlichting. Als een lampje kapot is dan doet de hele string het niet. Zo werkt het ook met zonnepanelen. Als een van de zonnepanelen minder oplevert doordat deze in de schaduw ligt, beinvloedt dat de prestaties van het hele systeem. Daarom is het belangrijk om een systeem op maat te maken voor de woning. Ook is van belang goed in te schatten welke schaduwvorming er nu is, en hoe dit beeld in de toekomst is (nieuwe flat, groeiende bomen).

Hoe weet ik dat de zonnepanelen zo goed mogelijk werken?

Algemeen

Door te controleren of de standen van de teruglevering oplopen kunt u ook de werking van de zonnepanelen controleren. In de Folder: Uw woning heeft zonnepanelen leest u hierover meer.

Met de Handleiding Slimme meter uitlezen kunt u zien welke electriciteitsmeter door Enexis bij u is geplaats en hoe u deze kunt uitlezen.

Maken de omvormers geluid?

Algemeen

In de omvormer zit een ventilator die geluid maakt bij het koelen. De omvormer werkt alleen overdag, u heeft hier ’s nachts geen geluidsoverlast van. Acantus kiest voor een zo stil mogelijke omvormer.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

U mag zelf geen zonnepanelen plaatsen. Zonnepanelen worden bij voorkeur vanuit een renovatie- en verduurzamingsproject geplaatst. 

Individueel aanbod

  • Heeft u eerder een aanbod gehad voor het plaatsen van zonnepanelen en hier geen gebruik van gemaakt?
  • Is uw woning eerder gerenoveerd en wilde de vorige huurder geen zonnepanelen? 
  • Bovenstaande niet van toepassing, maar wilt u toch zonnepanelen?

U kunt een individuele aanvraag doen bij ons, wij kijken dan of uw woning in aanmerking kan komen voor het plaatsen van zonnepanelen tegen een huurverhoging.

Stuur ons een e-mail  met uw aanvraag voor zonnepanelen.